Boumediene Belbachir - Fashion Museum Hasselt - Modemuseum Hasselt - SMUK. Fashion Decoration: a Show-Off
Boumediene Belbachir - Fashion Museum Hasselt - Modemuseum Hasselt - SMUK. Fashion Decoration: a Show-Off

In de buurt

ModeMuseum Hasselt

Modemuseum Hasselt ligt op slechts 30 minuten rijden van Maasmechelen Village. Een must-visit voor alle fashionista's die onze prachtige regio bezoeken!

Door Maasmechelen Village

17 April 2024

Tentoonstellingen

Dit is een museum waar mode centraal staat en dat zijn bezoekers meeneemt doorheen de geschiedenis van de mode. De vaste collectie wordt dikwijls aangevuld met themacollecties. Daarnaast brengt het museum tentoonstellingen waarbij een designer, een bepaald materiaal of een bepaalde techniek waarin kledingstukken of sieraden worden vervaardigd centraal staan. 

De collectie

De collectie van Modemuseum Hasselt telt ongeveer 18.000 items gaande van kleding en schoenen over handtassen en accessoires tot ondergoed. Deze objecten geven een beeld van de westerse modegeschiedenis vanaf 1750 tot vandaag.

De collectie van Modemuseum Hasselt telt ongeveer 18.000 items waaronder kleding, schoenen, handtassen, accessoires en ondergoed. Deze objecten geven een beeld van de westerse modegeschiedenis vanaf 1750 tot vandaag. Het collectiebeleid is erop gericht zowel historische kleding als stukken van hedendaagse ontwerpers te verwerven en te bewaren in de meest optimale omstandigheden.

De initiële collectie van Modemuseum Hasselt bestond uit de verzameling van de Roemeense scenograaf en kostuumontwerper Andreï Ivaneanu (1936-1989). Sinds 1989 werd zijn verzameling verder aangevuld met aankopen en schenkingen. Zo mocht Modemuseum Hasselt tijdens de jaren 1990 enkele historische topstukken uit de 18de en 19e eeuw in ontvangst nemen. De stukken uit de 20ste eeuw variëren van haute couture en ceremoniekleding tot confectiekleding. Naast kleding van internationale modehuizen verzamelt Modemuseum Hasselt specifiek couturekleding van Hasseltse waarden zoals Jeurissen, Moray en Quetin. Deze lijn wordt doorgetrokken in het verzamelbeleid rond hedendaagse mode waarbij creaties van Limburgse ontwerpers zoals Martin Margiela en Raf Simons extra aandacht krijgen.

De website van Modemuseum Hasselt ontsluit een selectie van een 250-tal collectiestukken die een beeld geven van de kerncollectie. Deze stukken zijn niet permanent te zien, maar worden getoond in tijdelijke tentoonstellingen. Modemuseum Hasselt heeft geen vaste opstelling van zijn collectie. Tussen twee exposities sluit Modemuseum Hasselt gedurende een maand.

Contact

Gasthuisstraat 11, 3500 Hasselt, België

Telefoonnummer: +32 11 23 96 21

Bezoek online

1

4